Jeg har i ugevis grublet over det forestående arbejde med gips på væggene. Eller rettere Fermacell gips. Almindelige papgipsplader har jeg prøvet mange gange men ikke de meget hårde og meget tungere Fermacell plader.

Pladerne fås med og uden spartelkant. Spartelkanten kender vi og ved at den skal fyldes ad flere omgange med spartelmasse og have en strimmel armeringspapir, slibes og så skal der filtvæv på inden det hele kan males.

Det er de retkantede plader der har større potentiale fordi man kan spare en noget af spartlingen af samlingerne og  evt. helt undgå filten, hvis man i stedet for limer siderne sammen og fuldspartler. Det lyder nemt…

En anden fordel ved Fermacell pladerne er at de er så hårde at de kan bære en stor vægt – man kan f.eks. hænge køkkenskabe op uden at skulle være afhængig af at ramme lægten bagved. 35kg i en 5mm skrue og hele 50kg hvis man bruger specielle plugs!

Jeg begyndte i badeværelset…

 

Pladerne er godkendte til vådrum hvis de er 15mm eller derover. De fastgøres med harpiksbelagte kramper for hver 15-20cm. Katjung! Katjung! Katjung! …

Limen påføres og næste plade sættes op – Katjung! Katjung! Katjung! … Det er ret nemt.

Efter 18-36 timer fjernes den overskydende lim med en skraber. Skrabe-operationen tog under 30 minutter for badeværelsets 4 vægge.

Her er vægge, lysning og indbygningscisternen dagen efter.

I følge Fermacell’s egne anvisninger kan pladerne, ridses+knækkes, saves med håndsav eller med rundsav. Det med at ridse pladerne kræver en lille speciel ridsekniv og det er ikke nemt! Slet ikke med 15mm plader og kanterne bliver grimme. Det prøvede jeg nogle gange og droppede det. Håndsaven er ok men giver unødigt sved på panden. Dyksaven er rigtig god men hold k… hvor det støver!! Det er helt vildt! Jeg måtte åbne alle vinduer og selv med støvmaske var det ubehageligt. Brillerne støver til og det bliver ret hurtigt svært at se noget. Da søndagen var omme kunne jeg feje en halv affaldssæk støv sammen! Jeg har besluttet at den næste investering bliver en Festool støvsuger og det kan kun gå for langsomt.

Denne weekend var Birgitte ikke med og godt det sammen for det var ikke til at være i huset mens savearbejdet pågik – hele hytten har en tykt lag hvidt støv på alle vandrette flader. Dagene var ellers skønne med høj solskin, næsten vindstille og så bliver det ikke meget bedre. Nu er alt gipsarbejdet i stueetagen afsluttet. Næste opgaver bliver at lave beklædning i trappehullet, lave udvekslinger til lysning i det 2×4 Velux vinduer, isolere loft og og og og …